Konferens - Föreläsningar - Boende
24
Feb
Allt är förgängligt utom minnena
24 Februari, kl 18:02 / Kategori: Helén tar ton


Och det kan göra ont när man tänker tillbaka. Man kan fråga sig vad som är bäst. Försöka glömma, acceptera, sörja, se det som livets olika kapitel, älta, använda erfarenheten framåt till något.

Du har alltid ett val och det är bara Du som kan välja.
Varför jag skriver detta är för att just nu rivs min farfars gamla lada. Såg hur skoporna tog huset som blev brädhögar.
Den byggdes 1936 med slit och släp. Man pratar idag om Storytelling. Så här berättar ladan/ladugården och vad som hände med morfar Gustaf och mormor Jenny gamla lada.
1935 skulle gården Torsåsen utvecklas. Då bygger morfar och mormor till ladan.  Det blev ett större lantbruk och olika sorters djur, Höns grisar och kor och så var det till att bruka 20 tunnland jord. Morfar dog strax efter så då kom det arrendatorer till gården för att mormor som nu var änka skulle klara av att behålla gården (fast ingen trodde på att hon skulle göra det) och sina två döttrar Gertrud (min mamma) och Louise. Sorgen kom igen när Louise fick en hjärntumör 14 år gammal och dog.
Pappa Helmer kom till Torsåsen 1951 och han fortsatte utvecklingen i ladan. Det var olika sorters djur från början men intresset med höns och kycklingar tog över. Det blev en av Sveriges första broileruppfödningar(som det hette då) . Först i liten skala och sedan byggdes det vidare i ladan till 9000 kycklingar i tre avdelningar. Broiler betyder förresten en kyckling som är framtagen att steka och grilla. Uttrycket kom från USA.
Kycklinguppfödningen fanns fram till 1991 då jag gjorde om uppfödningshuset till Sveriges första kycklingrestaurang Heléns.  Det blev både catering, restaurang, konferensdel, gårdsbutik och kontor. Här skapades även www.SingeliSverige.se som nu har växt ytterligare. Helén restaurang blev sedan förändrad till en delikatessbutik med fiskdisk ”Vårt kök i Glommen” och i två av avdelningarna blev det spinning och gym.
Nu har det också flyttats för nu står grävskoporna där mina morföräldrars lada försvinner.  Nu skall det byggas en ny luftkyl som Guldfågeln skall använda till sina kycklingar. Så kycklingarna är tillbaka.

Är det detta som kallas för Ladans gång?

0 kommentarer
Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
Skriv en kommentar:
Namn: *
E-post:
Vänligen vänta!
Din kommentar är
nu postad.
Du har glömt eller fyllt i felaktiga uppgifter i ett eller flera fält.
Något gick fel!
Försök igen.
Bli först att kommentera detta inlägg
Copyright © Gårdakrik | Sajtkarta