Konferens - Föreläsningar - Boende
30
April
Valborgsmässoafton 2013
30 April, kl 16:55 / Kategori: Helén tar ton

Mor nu är våren kommen mor nu får vi gå utan strumpor och skor.......

Texten ovan känns som om det var i barndomen när man hade varit och handlat de första vårkläderna i ljusa pastelltoner och vitt. Nu skulle det vara varmt men ack som man frös. Någon som kommer ihåg?
Vinden viner idag  utanför knuten och termometern visar +9. Solen kommer och går bland molnen lite försiktigt. Trots det så är det Valborgsmässoafton och det är kungens födelsedag. Några flaggar och de flesta inte. Det är ju upp till var och en. Vi kan väl alla flagga för att våren skall komma i alla fall.

                                                       

Lite fakta om varför vi firar Valborg från Wikipedia.Kvinnor har jämt råkat illa ut. Undrar varför. Är vi så farliga.

Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt valborg, finlandssvenska vappen, är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Traditionen grundar sig på den hedniska högtid som funnits i Tyskland, men har senare kommit att sammankopplas med kulten av den heliga Valborg.

Valborg blev helgonförklarad den 1 maj (som sedan firades som Valborgsmässan, Walpurgistag), och genom denna omständighet förbands hennes namn med den germanska hedendomens denna dag hållna vårfester, som av den kristna övertron stämplades såsom häxförsamlingar. Särskilt trodde man att häxorna på Valborgsmässonatten (mellan den 30 april och den 1 maj) red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna, i synnerhet till Blocksberg (Brocken, den högsta spetsen av Harz, bekant bland annat genom scenen "Walpurgisnacht" i Goethes Faust), och där gjorde ofog i djävulens sällskap. För att oskadliggöra spökeriet förde man oväsen (med rop, skott och horn) och tände eldar på höjderna. Sådan blev nämligen den kristna tidens förklaring av dessa till sitt ursprung hedniska vårseder. Valborgskulten, som uppstod efter hennes död år 779, kom i hög grad att handla om skydd mot häxor och onda andar.

 


 

0 kommentarer
Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
Skriv en kommentar:
Namn: *
E-post:
Vänligen vänta!
Din kommentar är
nu postad.
Du har glömt eller fyllt i felaktiga uppgifter i ett eller flera fält.
Något gick fel!
Försök igen.
Bli först att kommentera detta inlägg
Copyright © Gårdakrik | Sajtkarta